Srdcervúci príbeh usmievavej Alžbetky (4): Keď nastalo ticho, vedela som, že je zle / www.topky.sk

28.02.2013 06:00

Srdcervúci príbeh usmievavej Alžbetky

BRATISLAVA – Myslíte, že zdravie sa nedá kúpiť? Nie tak celkom. Živým príkladom je usmievavá 4-ročná Alžbetka, ktorá to najdrahšie nedostala do vienka a musí o to z celých síl bojovať. A to už od pôrodu, keď sa takmer udusila pupočnou šnúrou a lekári ju na svet museli doslova vytrhnúť, čo samozrejme neostalo bez následkov. Alžbetke ochrnula pravá rúčka a časom sa začali nabaľovať ďalšie diagnózy. Aj tomuto výnimočnému dievčatku však svitá nádej na lepší život. Vyžaduje si to ale množstvo rehabilitácií a cvičení, ktoré sú veľmi finančne náročné. A tu sa už dostávame k vysnívanému zdraviu, ktoré sa „vraj“ nedá kúpiť...

Lucia, Alžbetkina mamička, sa na nový prírastok do rodiny nesmierne tešila. Ani v tom najhoršom sne by ju nenapadlo, ako kruto sa s ňou osud zahrá. Keď sa vysnívané dievčatko v apríli 2009 začalo pýtať na svet, všetko nasvedčovalo tomu, že pôjde o bežný bezproblémový pôrod. Nastali však komplikácie. Alžbetke sa okolo krku omotala pupočná šnúra a zasekla sa. Lekár ju z mamičky doslova vytrhol, pričom jej poškodil nerv v lopatke.
 


Na osudné chvíle si Lucia pamätá, akoby to bolo včera. „Na to nikdy nezabudnem, keďže mám aj syna a pamätám si, ako sa ozval hneď, keď sa narodil, no pri Alžbetke to tak nebolo. Nastalo ticho a to som vedela, že niečo nie je v poriadku,“ spomína si. Keď ju mamička prvýkrát uvidela, bola celá modrá. Následky boli zdrvujúce – popôrodná paréza plexus brachialis – ochrnutie pravej rúčky.

Akoby to nestačilo, Alžbetke s pribúdaním rôčkov pribúdajú aj ďalšie diagnózy. Alergiou na kravské mlieko a problémami s ľavým kĺbom to zďaleka nekončí. Zdá sa, že s dievčatkom sa osud veľmi nepekne zahráva. Napriek tomu má jedno obrovské, nenahraditeľné šťastie – milujúcich rodičov, ktorí sú pre ňu ochotní spraviť aj nemožné. Dopredu ich ženú najmä pozitívne prognózy lekárov.
 

Srdcervúci príbeh usmievavej Alžbetky

Zvádzajú však nekonečný boj s časom aj financiami. „Čas je náš nepriateľ, vieme, že teraz kým Alžbetka rastie 

nemôžeme nič zameškať a toho sa najviac bojíme, že nedostane potrebné a hlavne správne liečenie v čas a neskôr to už nepôjde,“ zúfa mamička Lucia, ktorú Alžbetkine pokroky nesmierne tešia, no na druhej strane ju hnevá fakt, že si ich nemôže dovoliť. Podľa možností malej bojovníčke kupujú špeciálny pomôcky, navštevujú s ňou špecializované zariadenia, cvičenia aj masáže, ktoré jej viditeľne pomáhajú.

 

Všetky procedúry sú však finančne veľmi náročné. Rodičia sa preto rozhodli hrdosť odložiť bokom a požiadať o pomoc. Pre Alžbetku je momentálne 

 

najdôležitejšia rehabilitácia v Renona Rehabilitation, ktorá je pre ňu veľkou výzvou a zároveň šancou priblížiť sa aspoň trochu k bežnému životu jej malých rovesníkov. Keďže pobyt v centre nie je preplácaný zdravotnou poisťovňou, jedinou možnosťou, ako sa naň dostať je finančná pomoc od dobrých ľudí, ktorých Alžbetkin príbeh chytil za srdce.

 

Pokiaľ ste sa rozhodli Alžbetke pomôcť, finančné dary môžete posielať na účet rodičov s číslom: 0461926076/0900. Za každú pomoc vopred ďakujú.

 

Originál článku: https://www.topky.sk/cl/1000678/1341459/Srdcervuci-pribeh-usmievavej-Alzbetky--4---Ked-nastalo-ticho--vedela-som--ze-je-zle


Zdroj: www.topky.sk, ZB
FOTO: archív L.S.